Wat is het verschil in kosten en opbrengsten tussen deelnemen in Zonnepark Welschap en zelf panelen op het dak leggen (inclusief subsidie) ?

Wat is het verschil in kosten en opbrengsten tussen deelnemen in Zonnepark Welschap en zelf panelen op het dak leggen (inclusief subsidie) ?

De investeringskosten zijn bij Zonnepark Welschap lager, omdat er in één keer een groot park wordt aangelegd. Zo zijn bijvoorbeeld 11.500 zonnepanelen per stuk aanmerkelijk goedkoper dan 12 op het eigen dak.

De opbrengsten bij Welschap betreffen de vergoeding voor de geproduceerde stroom en de vrijstelling energiebelasting (in 2018 voor particulieren € 0,1265 per kWh inclusief btw – voor bedrijven ruim € 0,10 per kWh exclusief btw). Deze regeling ligt voor 15 jaar vast.

De investeringskosten voor een particulier met een eigen dak zijn hoger, maar de opbrengst per kWh is ook hoger. Met zelf opwekken verdien je per opgewekte kWh de stroomprijs van je energieleverancier: circa € 0,19 à € 0,21 per kWh inclusief btw (saldering). Er is wel de onzekerheid dat na 2020 de salderingsregeling wordt vervangen door een andere regeling die mogelijk minder voordelig is.
Daarnaast zijn eventuele storings-, reparatie- en vervangingskosten voor rekening van de particulier met eigen dak. Bij het zonnepark werkt de collectiviteit van 11.500 panelen ‘dempend’ als er een paneel onverhoopt stuk gaat.

De investeringskosten voor eigen panelen zullen voor een bedrijf lager zijn dan bij een particulier, maar hoger dan bij Welschap. De opbrengsten voor een kleinzakelijke verbruiker zijn vergelijkbaar met die van de particulier (salderingsregeling van toepassing, waarbij de ondernemer niet het voordeel van de btw heeft).

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.